Delmoment

Cykelmek

Cyklotekets duktiga mekaniker visar oss allt man behöver kunna för att ta hand om sin hoj. Som inte kräver doktorsavhandling i fysik. 

Inställningar 

Sittställning samt grundläggande inställningar för cykeln och hur de påverkas beroende på var och hur du cyklar.

Cykla i grupp/regler i skog och mark

Handtecken, vett och etikett samt hänsyn till folk och fä i skogen. Var får vi cykla?

slalomTeknikbana

Vi bygger en enklare bana där vi kan träna på mindre hinder. Som cirkelträning. Fast utan tjockmatta.

Framhjulslyft

Är det något du ska behärska i skogen är det framhjulslyft. För att ta dig över en sten, rot eller liten kant. Kan du det här löser sig resten. Vi nöter på det under hela kursen.

Balansträning/stök och bök

Hitta flytet och hur du kan utnyttja farten i tekniska partier, konsten att synka pedalerna och hur du styr cykeln genom att förflytta tyngpunkten.

Hojja i stadsmiljö

Trappor och trottoarkanter är perfekta för att locka fram dirt-cyklisten. För det bor en i oss alla.  

Högfartsträning

Kurvtagning och inbromsningsteknik för att undvika flygturer.

Uppförs

Uppförsbackar kan vara skitjobbiga. Men med rätt teknik blir det lite mindre jobbigt. Tyngdpunkt på cykeln, rätt växel, sittande eller stående.

Nerförs

Som uppför fast tvärtom. Kan vara problematiskt av andra anledningar. Typisk situation där huvudet är begränsande, inte terrängen eller cykeln. Vi tränar på kurvtagning, fart och teknik.

Dropp och hopp

Låga dropp görs oftast med ett hjul i kontakt med marken. Går nästan alltid att fegköra. Vid högre dropp krävs lite mer fart. Ibland också lite mod. Men det mesta är teknik. Precis som allt annat. Men vi tar det stegvis. Och fångar upp dig när modet sviktar.

Spångträning

Tänk att en liten träbit på marken kan vara så skrämmande. Vi visar att det fortfarande bara är en liten träbit. Som går att cykla på. Och så är det kul. När det funkar alltså. Ibland blir det blött.

nerforLångtur

Vi varvar teknikträningen med lite längre turer där vi repeterar teknikmomenten men också bara njuter av att vara ute och cykla fina, flowiga stigar.

Långlopp/tävling

Där det brister i kartkunskaper tar vi igen på tävlingssidan. Samlade meritlistan är lång. Det finns en del rätt grymma cykeltjejer här i stan.

 

Nyheter

MTB-skolan i Bicycling

2015-01-11

Vi är fantastiskt glada över ett nytt samarbete med tidningen Bicycling som kommer pågå under hela 2015. MTB-skolan är en artikelserie med en himla massa bra MTB-tekniktips som vi fått äran att bidra med. Varje nummer under året kommer innehålla nya praktiska tekniktips. 

Samarbeten